2-5 dagars leverans

30 dagars returrätt*

Fri frakt ÖVER 599 KR

Logga in
Rizzo online väskor resväskor accessoarer

FAVORITER

Inga favoriter har valts än

VARUKORG

Vi använder oss av cookies för att göra din shopping bättre 🍪
Mums!

Resväskeguiden


Visst kan det vara knepigt att veta vilken typ av resväska som är optimal för din resa, och det kan vara utmanande att bestämma rätt storlek. Du kan luta dig tillbaka, för här går vi igenom alla tänkbara aspekter. Följ med!

Storlek på resväska

Vanligvis förkommer resväskor i tre olika storlekar, men kan även komma i flera. Dessa tre är de mest förekommande resväskorna: 

  • Kabinväska                    55x40x20cm ca 37L - Klarar max av 10kg
  • Mellanstor resväska      67x46x25cm ca 70L - Klarar max av 20kg 
  • Stor resväska                 76x51x30cm ca100L - Klarar max av 25kg


När du planerar att resa med flyg, är det av yttersta vikt att säkerställa att din resväska inte överstiger de angivna måtten eller viktbegränsningarna. Alla flygbolag har sina individuella regler och bestämmelser, så det är av största vikt att noggrant granska de specifika måtten så att de stämmer överns med din resväska. Annars löper du risken att inte tillåtas ta med dig din resväska ombord. 

De dimensioner som bedöms är alltid de yttre måtten och dessa är också de mått som tydligt anges på våra resväskor r du köper dem från oss. Om du undrar över storleken på en befintlig resväska hemma, mäter du från hjul till handtag för att få exakt mått.


Kabinväska 

Kabinväskan är optimal för kortare resor där du endast är borta några dagar eller har begränsad packning. Den passar perfekt för affärsresenärer, weekendresenärer eller de som planerar en kort solsemester och bara behöver några få plagg. Kabinväskan är praktisk eftersom den alltid följer med dig. Vid flygresor behöver du vanligtvis inte ens checka in den, vilket gör din resa smidigare då du slipper vänta vid incheckningen (om du checkar in online) eller vid bagagebandet efter din flygning.


En kabinväska rymmer vanligtvis cirka 37 liter, beroende på dess storlek. Om handbagaget har två hjul kan du ofta packa mer eftersom väskans packyta når ända ner till marken. Om den har fyra hjul börjar packningsutrymmet ovanför hjulen, vilket kan ge något mindre volym men du får istället en bekväm resa med 360 graders rotation med hjulen. Om väskan har expanderfunktion kan du öka volymen, men var noga om du ska flyga. Måtten för kabinväskor varierar beroende på flygbolag, men är oftast begränsade till 55x40x20 cm. Det är viktigt att tänka på att det finns en viktgräns när du flyger, så det är klokt att vara noggrann när du köper en ny kabinväska att den inte är så tung.


Mellan resväska 

En mellanresväska är idealisk för resor som sträcker sig över 3-5 dagar eller om du ska backpacka. En sådan väska har vanligtvis en kapacitet på cirka 70 liter, beroende på dess storlek och eventuell expanderfunktion. Om resväskan har expanderfunktion kan du öka kapaciteten med cirka 5 liter. Fördelen med en mellanresväska ligger i dess bekvämlighet, då den erbjuder stor volym utan att vara otymplig. Du kan enkelt packa flera ombyten, ett par skor och nödvändiga skönhetsprodukter.


Vid flygresor är en mellanresväska särskilt praktisk när det gäller skönhetsprodukter, eftersom det finns mer utrymme för vätskor jämfört med en kabinväska, där det finns begränsningar för mängden vätska du kan ta med dig


Stor resväska

Om du planerar att vara borta i 6 dagar eller längre rekommenderar vi att använda en stor resväska. En stor resväska rymmer ungefär 100 liter och är perfekt för familjesemestrar, skidresor eller sightseeing. I den stora resväskan finns gott om plats för flera ombyten och dessutom utrymme för shopping och souvenirer. För skidsemestrar eller större familjer kan det vara klokt att överväga två stora resväskor eller ett set med tre, eftersom både vinterkläder och barnartiklar tar upp mycket plats.


För extra bekvämlighet vid köp av en stor resväska rekommenderar vi en med fyra hjul, vilket eliminerar behovet av att dra väskan och minska belastning för axlar och rygg. Därför är det en bra idé att vara noga när man väljer en stor resväska att den har fyra stora och stabila hjul. 

Vilken modell på resväska

Vilken resväska ska man välja?

Det finns olika modeller att välja mellan, såsom mjuka resväskor, hårda resväskor eller duffelbags. Beronde på vad du föredrar och vilken typ av resa du ska på bör man överväga de olika materialtyperna. 


Mjuk resväsk
Det finns flera fördelar med att ha en mjuk resväska. Resväskor i textil är generellt sett lätta och har vanligtvis åtminstone ett stort fack på utsidan, vilket gör det enkelt att komma åt nödvändigheter utan att behöva öppna upp hela väskan. En mjuk resväska har alltid dragkedjan placerad på framsidan, vilket innebär att packningen alltid sker på djupet jämfört med en hård väska där packningen sker i två olika sektioner.

En mjuk väska har inte samma förmåga att skydda ditt innehåll som en hård resväska, eftersom den är tillverkad av textilmaterial. Om du har ömtåliga föremål och planerar att flyga, se till att du omsorgsfullt lindar in dem i något mjukt. Mjuka resväskor är dock extremt tåliga och har svårt att spricka. 


Vanligtvis finns mjuka resväskor i två varianter när det gäller kabinstorlek, där du kan välja mellan två eller fyra hjul. Den primära skillnaden mellan två och fyra hjul ligger i resväskans volym och dess rotationsförmåga. Därför kan en kabinväska med två hjul vara särskilt praktiskt eftersom packningsytan går ändra ned till marken. Men var observant så att du inte överskrider flygbolagets maxvikt.


Hårdresväska 

En hård resväska är synnerligen praktisk och har flera fördelaktiga egenskaper. Vanligt förekommande är att den är försedd med en dragkedja som stänger resväskan, men det finns vissa modeller som har komponenter som låser väskan. De två främsta fördelarna med lås-komponenterna är att de gör resväskan svår att bryta sig in i, samt ökar dess vattenavvisande egenskaper. En hård resväska utmärker sig generellt för dess förmåga att effektivt hålla vattnet borta från ditt innehåll.


Förutom vattentätheten skyddar en hård resväska alltid dess innehåll mot de påfrestningar som kan uppstå vid hantering under flygresor. Det innebär att du kan med trygghet packa med ömtåliga föremål utan rädsla för att de ska få skador. Det är vanligt att en plastväska tenderar att väga något mer än en textilväska, men det finns numera högkvalitativa plastväsor som även är lätta.


Det finns ett brett utbud av hårda resväskor med olika modeller och färger. vilket gör det lätt för dig att hitta en resväska som är unik för just dig. Detta är fördelaktigt eftersom du snabbt kan identifiera din resväska när du letar efter den på bagagebandet efter en flygning. Det finns allt från glittrande, stilrena, färgglada och mönstrade resväskor.

Duffelbag

En duffelbag är exceptionellt praktisk när du ger dig ut på äventyr, exempelvis vid backpacking, vandring eller segling. Många gånger är de utrustade med tillhörande axelband, vilket möjliggör användning av väskan antingen som en axelremsväska eller som en ryggsäck. Det innebär att du enkelt kan förflytta dig utan problem. I vissa fall är duffelbagen även försedda med hjul, vilket gör det möjligt att dra väskan efter dig när axlarna och ryggen börjar kännas trött.

Duffelbags är praktiska eftersom de oftast har flera olika packsektioner, vilket gör att din packning hålls organiserad och underlättar när du behöver någonting snabbt. 

SHOPPA RESVÄSKOR